Informatie

Latijnse naam: Chinchilla Laniger, Chinchilla Brevicaudata.
Nederlandse naam: Chinchilla.
Land van herkomst: de Andes van Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.
Grootte: ca 30 cm.
Gewicht: 500 gr.
Leeftijd: 8 jaar
Ringmaat: NVT

Kleur

  1. http://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
    Kleur man: De vacht is prachtig blauwachtig grijs. Kleurmutaties: waaronder wit, zilver, beige en zwart.
  2. http://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
    Kleur vrouw: De vacht is prachtig blauwachtig grijs. Kleurmutaties bestaan nu, waaronder wit, zilver, beige en zwart.

Voliere

Grote 4 meter lang x 1 meter breed x 2 meter hoog. Geslachtsonderscheid: Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

Geboorte gewicht:30 - 60 gram; Aantal jongen per worp:1 tot 5 meestal 2; Dracht:111 dagen; Zoogtijd:6 tot 8 weken;

Behuizing

Een goed verlichte en geventileerde kamer of gebouw tussen 10 en 20 °C is nodig. Chinchilla’s knagen veel en hebben geen moeite met een houten kooi. Kooien met gelast staaldraad gaas (15×15 mm gaas) worden veelal gebruikt, met of zonder vaste bodem. Chinchilla’s zijn erg actieve en acrobatische Dieren en hebben veel ruimte nodig. Ideaal is een ruimte van tenminste 100x60x100 cm met een houten slaaphok van 30x25x20 cm als u een jong dier aanschaft dan is het beter om nog geen huisje te geven dan kunnen de Dieren aan de huiselijke omstandigheden wennen.

Zandbaden moeten dagelijks gegeven worden. Deze moeten diep genoeg zijn om het dier gelegenheid te geven er in te rollen. Voor een goed soort zand let dan op dat er een chinchilla op de verpakking staat of gebruik het zand van een hobbyfokker (agupulgis 2000). Chinchilla’s kunnen worden gehouden in paren, kolonies of in polygame units waarbij een mannetje toegang heeft tot vijf vrouwtjes in afzonderlijke kooien. Het mannetje heeft een tunnel aan de achterzijde van de kooien waardoor hij elke kooi in kan. De vrouwtjes kunnen niet door de tunnel omdat zij elk een plastic halsband om hebben die iets groter is dan de opening naar de tunnel. Het mannetje eet in elk van de kooien. Chinchilla’s kunnen overleven op lage temperaturen (0 °C) als zij worden gehouden in een droge omgeving zonder vocht.

Temperatuur

Wintervast mits een droog nachthok.

Voeding

Chinchillabrok, hooi, chinchilla-pallets,een stukje appel, rozijntjes, een klein stukje gedroogd witbrood, een stukje soepstengel of speciaal verkrijgbare chinchilla snoepjes.