Cuora galbinifrons

Nederlandse naam : Achterindische doosschildpad

Grootte : Tot 20 cm

Herkomst : Oost Azië

Levenswijze : Doosschildpadden leven voornamelijk op het land en gaan slechts sporadisch het (ondiepe) water in

Wetgeving : Geen

Terrarium, inrichting, verlichting en verwarming:

Overeenkomstig hun levenswijze kunnen we deze dieren het beste huisvesten in een terrarium met een hoge luchtvochtigheid. Een grote, ondiepe waterschaal zorgt ervoor dat de dieren kunnen baden en houdt gelijk de luchtvochtigheid hoog. Ook het gebruik van een bodembedekking, die langdurig het vocht vasthoudt, zoals schors snippers (Repti Bark) draagt bij aan een vochtige atmosfeer. Voor de verlichting en verwarming komt een Repti Basking Spot Lamp in aanmerking. Het wattage van de lamp is afhankelijk van de grootte van het terrarium. Als aanvulling is het aan te bevelen een TL te gebruiken die ultraviolet licht uitstraalt (Reptisun 5.0). Het UV licht van deze lamp compenseert het gebrek aan natuurlijk zonlicht. Uit ervaring is gebleken dat bij het gebruik van dit licht de kleuren van de dieren beter tot uiting komen en zowel het eet- als paargedrag gestimuleerd wordt. Beide lichtbronnen mogen 12 tot14 uur per dag branden. Als aanvullende warmtebron, voor 's-nachts of in de winter, kan een porseleinen verwarmingslamp (Ceramic Heat Emitter) of rode warmtespot (Infrared Heat Lamp) gebruikt worden.

Geslachtsonderscheid:

Volwassen mannen hebben een langere en dikkere staart.

Voedsel:

Om de dag kunnen de dieren gevoerd worden met droogvoer (Box Turtle Food) en/of regenwormen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren, is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt het voedsel met vitamine (Repti-vite) en kalk (Microstick Calcium Powder) te bepoederen. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten.

Temperatuur:

Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 22 tot 24 graden bedragen. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot ongeveer 35 graden oplopen. 's-Nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Combinatie:

Deze schildpadden kunnen samen gehouden worden met Pyxidea mouhoti (Doornschildpad).