Latijnse naam: Agrionemys horsfieldii Nederlandse naam: Vierteenschildpad Land van herkomst: Deze soort bewoont de vlaktes in Zuidwest-Azië (Afghanistan, Iran, Pakistan, voormalig Sovjet Unie) en is daar actief van april tot en met september. In zeer droge gebieden houden ze een zomerrust. Grootte: Tot 20 cm Gewicht: Leeftijd: Meer dan 70 jaar Cites: B

Man: De mannetjes tot 16 cm groot. Het zandbruine rugschild met donkere vlekken is vrij rond in omtrek en redelijk afgeplat. Ze hebben een nagel aan de staartpunt. Vierteenschildpadden graven diepe gangen. Mannetjes hebben een dikkere, grotere staart, maar geen hol buikschild zoals mannetjes van de meeste andere landschildpadden.

Vrouw: De vrouwtjes worden tot 20 cm groot. Het zandbruine rugschild met donkere vlekken is vrij rond in omtrek en redelijk afgeplat. Ze hebben een nagel aan de staartpunt. Vierteenschildpadden graven diepe gangen.

Terrarium: Leg in een steppeterrarium, met minimaal 2m3 oppervlak, zand of leemzand op de bodem.

Kweek: Geef de dieren drie tot vier maanden winterslaap bij 5 tot 10 graden Celsius, 30 cm diep ingegraven in een los grond/blad/zandmengsel. Dit kan binnenshuis in een kist, in een kas of buiten in een schuilkist. In het laatste geval moeten de dieren zich een meter diep kunnen ingraven. Dek daarna de bovengrond af met bladaarde of hooi. Houd knaagdieren tegen met gaas. Bevochtig de grond af en toe. Van nature paren de dieren in augustus en september en leggen eieren in mei en juni. In terraria paren ze vaak in het voorjaar en leggen 2,5 maand later eieren. Na kopknikken, ´rond het vrouwtje rennen´ en bijtgedrag begint de paring zodra het vrouwtje niet meer wegloopt.

Divers: Mannetjes zijn zeer agressief tegen andere mannelijke landschildpadden, ook al zijn deze drie keer zo groot.

Temp/ Luchtvochtigheid: Temperatuur in de zomer 25/35 graden celsius met 40 tot 45 graden celsius onder de spots. Gebruik tevens bodem verwarming.

Voeding: Bladeren, plantendelen, vruchten, slakken, weinig kattenvoer (blik), groente en aas. Tevens vitaminen bijgeven en kant en klaar schildpaddenvoer.