Dit verhaal gaat over een slang die alles wel meegemaakt heeft wat je, je voor kunt stellen. Blindy is een Lampropelthis soort (getula californea) ik heb haar aangeschaft als een van mijn eerste Lampropelthissen samen met een bruin geel mannetje een beul van een man de grootste getula die ik ooit had gezien tot op de dag van vandaag was dit de grootste na een vervelling meette ik 2,05 meter (van uitgaande dat het vel 10 % inkrimpt is 1.80 meter vrij groot), dit was een vreet machine die ook van zijn vorige baas enkele muizen te veel had gehad.

Het eerste wat ik moest doen deze beul op dieet zetten, dit heeft enige maanden gekost, maar de man zag er prima uit en mijn vooruitzichten naar een mooi koppel slangen die eieren zou gaan leggen het komende jaar was veelbelovend.

Het vrouwtje daarin tegen (blindy) was veel kleiner (1.20 meter) maar zag er goed uit, mijn eerste kweekklare koppel was klaar voor de winterrust. Zo gezegd zo gedaan toender tijd stonden al mijn terraria nog in mijn slaapkamer, en ik moest mee de winterrust in, is dat nou niet zo erg dacht ik ….. ik kwam er dat jaar achter dat ik een koukleum eerste klas was/ben 2 maanden met ongeveer 10 graden door brengen is ’s nachts niet zo erg maar overdag brrr niet aan te raden, maar het was het waard vond ik.

Nadat de winterrust voorbij was wachtte ik vol spanning de gebeurtenissen af mijn eerste kweek zou er aan komen, tot mijn grote vreugde zag ik dat het mannetje een paar poging ondernam in april hellaas weigerde het vrouwtje alle medewerking, zelfs een overtuigende nekbeet was niet voldoende om het vrouwtje zo ver te krijgen.

Dit geweld nam in die mate toe dat ik besloot het “koppeltje” te scheiden en het later weer een te proberen, na een vervelling van het vrouwtje schatte ik dat “het” toch maar eens moest gebeuren !!!, weer ondernam het mannetje een paarpoging, en alweer was er geen land te bezeilen met het vrouwtje!!!

Deze procedure heb ik enkele malen herhaalt zonder enige vorm van resultaat, mijn hoop was nu gevestigd op het komende jaar.

Weer deze dieren in winterrust, in die tijd ben ik samen met mijn vader een aparte kamer in gaan richten waar deze dieren, konden “verblijven” in die tijd zijn de terrariums gebouwd die u terug kunt zien in mijn “Care sheets” en in het artikel “mijn hobby”. Na dat mijn getula’s uit hun winterrust kwamen heb ik besloten een koppel dessert fase over te nemen van een kennis van mijn vader en ik , en de beul heb ik verkocht om dat ik de dessert fase toch mooier vond als de bruin met gele man die ik had, op het moment van aanschaf van de dessert koppel bij onze kennissen werden ze parend aangetroffen in hun terrarium dit was tot mijn grote blijdschap een veelbelovend koppel nu nog mijn andere vrouw erbij en mijn seizoen kon niet meer stuk!!!!!! Na een te korte quarantaine periode plaatste ik dit koppel in het terrarium bij de oude vrouw “Blindy” ik observeerde of er geen kannibalisatie neigingen waren en liet ze voor de rest met rust. Bij het controleren van het terrarium op uitwerpselen en water geven was het me al een paar keer opgevallen dat er een paarpoging en zelfs een paring plaatst vond, eindelijk dacht ik gerustgesteld door het feit ik de “nieuwe” vrouw al had zien paren en dan nu deze vrouw ook was voor mij een verademing eindelijk zou “ik” eieren krijgen!!!

Ongeveer 40 dagen na de paring gaf de eerste vrouw tekenen van vervelling, en was steeds vaker te vinden in het door ons gefabriceerde legdoos (vierkante afgesloten plastic box met een rond gat bovenin, gevuld met vochtig houtmot), na de vervelling werd de vrouw alleen nog maar in de legdoos aangetroffen. Mijn spanning groeide en voelde me zelf een beetje vader worden!!! Eindelijk na tien dagen na de vervelling gebeurde het er werden 8 hagelwitte prachtige eieren gelegd!! Deze werden voorzichtig uit de legdoos verwijdert terwijl de vrouw er nog in lag, en in de broedstoof geplaatst (zie artikel broedstoof/ eieren) bij een tempratuur van 28 graden.

In deze spannende tijd ontwikkelde er vanuit het niets binnen 3 dagen een ontsteking bij blindy achter haar oogvlies, deze was van dusdanige ernst dat ik met haar naar de dierenarts ging (Lateur Lateur Rotterdam) deze kwam tot de conclusie dat een oog dusdanig kapot was dat deze verwijdert moest worden, na een operatie en een verblijf van een dag bij de dierenarts mocht “blindy” naar “huis” waar ze gehouden werd op kranten in een steriele omgeving.

Maar wat bleek Blindy was ook zwanger en om een kleine ramp groter te maken, weigerde ze ook elke vorm van eten, de wond waar ooit het oog zat begon er na tien dagen goed uit te zien en “ze” begon ook weer te eten wonder boven wonder, net als de andere vrouw vertoonde ook Blindy tekenen van vervelling, deze verliep voorspoedig wat je zou verwachten gebeurde niet, stukken vervelling die bij de wond bleven zitten!! Tien dagen na haar vervelling legde ook Blindy haar eieren tien stuks!!! WOW. Deze eieren werden ook verwijderd uit de legdoos en bij de andere eieren (in een aparte doos) in de broedstoof geplaatst.

Ik kon mijn geluk niet op, dit dacht ik althans tot bleek dat de ontsteking die ik dacht verwijdert was door geslagen was naar haar “goede” oog, ook dit oog moest dus verwijdert worden, Blindy deed haar naam echt eer aan en was nu volkomen blind ook deze operatie werd uitgevoerd door Lateur Lateur!! Deze nieuwe operatie verliep het zelfde als de eerste en Blindy weigerde in eerste instantie weer alle vormen van voedsel, maar na 10 dagen en een vervelling later at ze weer als vanouds, zelf volwassen muizen werden aangevallen en gewurgd en tot grote vreugde opgegeten.

Ik kon weer opgelucht adem halen en genieten van de eieren die inmiddels 20 dagen in de broedmachine lagen, tot mijn grote schrik ik de eieren weer eens controleerde (dmv controle op schimmel vochtigheidsgraad en tempratuur) zag dat bijna alle eieren begonnen te schimmelen en van kleur veranderde, na het verwijderen van de eieren die echt nooit meer uit zouden komen, en ik deze eieren open sneed bleek dat geen van de eieren bevrucht bleek te zijn, hoe groot was mijn teleurstelling toen de dagen daarna ook de resterende eieren “instorten” en na openmaken bleken niet bevrucht te zijn!!

Weer bleek er een man niet te voldoen, en ik besloot deze man, te verkopen als huisdier (dit heb ik expliciet gemeld aan de koper deze had daar vrede mee!!

Nu ging ik op zoek naar man 3 die nu hopelijk zou zorgen voor goede nakweek, een maand of 2 later net voor de winterrust, trof ik bij de Jungle corner (Rotterdam) een man aan niet geheel naar mijn smaak qua kleur, ik vond hem iets te gelig, maar een mooi volwassen exemplaar die er goed uitzag qua bouw en straalde een vorm van kracht uit , die mij wel aansprak, ik kocht dit exemplaar, na 3 weken quarantaine plaatste ik het nieuwe mannetje bij de 2 vrouwen (mijn dieren “overwinteren” altijd gezamenlijk).

Na de 3,5 maand winterrust begon er een nieuw “slangenseizoen” alles verliep volgens plan, de “nieuwe “ man paarde naar hartelust, en Blindy zag er goed uit, na een periode van 30 dagen en de vrouwen tekenen van zwangerschap vertoonde begon het hel verhaaltje weer van vooraf aan, Blindy begon weer een zwelling te vertonen aan de linkerkant van haar kop, dit gebeurt altijd op een zondag en maandag zou de eerste dag zijn dat ik naar de dierenarts kon met Blindy, in die 2 dagen was de zwelling opgelopen tot de grote van een knikker, na dat we de dierenarts de ontsteking hadden laten behandelen kon Blindy gelijk weer mee naar huis en moesten haar behandelen met antibiotica voor een kuur van 10 dagen, hierna zou het dan echt afgelopen moeten zijn!!!?

Een voordeel was wel dat ze gewoon bleef eten en niet afviel dit was toch wel een mooie bijeenkomst aangezien ik zeker wist dat ze zwanger was!!! De andere vrouw was inmiddels vervelt en had prachtige eieren gelegd. Ook met Blindy ging het na de antibiotica kuur goed en vervelde ze prima en legde ook mooie eieren.

Dit keer ging alles perfect de eieren kwamen in 55 dagen uit en toonde schitterende grote jongen die al spoedig aten na de eerste vervelling.

Nu dit jaar bijna een normaal gebeuren, na dat de slangen uit de winterslaap kwamen, na de paring ontwikkelde er zich weer een ontsteking bij Blindy dit keer van zulk formaat dat het me erg verontruste, na een bezoek aan de dierenarts bleek het nu zo erg te zijn dat er een draine aangelegd moest deze draine moest er voor zorgen dat de wond open bleef zodat we onder de huid schoon konden spoelen een zeer smerig werkje waarmee het meest vieze spul onder de huid vandaan kwam deze procedure moesten we tien dagen doen en dan de draine verwijderen, nu zijn we inmiddels in dit stadium en de ontsteking is “weg”, voor nu, ook is Blindy nu weer zwanger en zal zeker voor schitterende jongen zorgen. Maar ik hou mijn hart vast voor volgend jaar.