Latijnse naam: , Nederlandse naam: Chinese witbuik eekhoorn Land van herkomst: Japan (Honshu, Kyushu, Shikoku) Grootte: 18 tot 25 cm met staart gerekend. Zonder staart 18 tot 25 cm lang. De staart is 14 tot 20 cm lang. Gewicht: 230 tot 415 gram. Leeftijd: Mannetje gemiddeld 8 jaar en vrouwtje gemiddeld 12 jaar. Ringmaat: nvt.
Kleur man: Grijs met een witte buik.
Kleur vrouw: Grijs met een witte buik.
Voliere: De minimummaten zijn voor 1 eekhoorn 75x150x45, voor 2 eekhoorns is dat 100x200x100. Hoe groter hoe beter voor ze. De verblijven moeten zo hoog mogelijk zijn met voldoende beweeg- en klimmogelijkheden. Omdat deze eekhoorns boombewoners zijn, moeten de nestkastjes hoge plaatsing hebben. Genoeg takken om in te klimmen is noodzakelijk. De deuren moeten makelijk open te maken zijn, maar niet door de eekhoorn, aangezien ze sterk kunnen zijn. Daarvoor kan je het beste een sluis er bij doen zodat ze niet ontsnappen. Een voliere of een grote frettenkooi is erg geschikt voor de eekhoorn. Op de vloer van de voliere/frettenkooi kan er gekozen worden uit fijn zand, gedroogde turf, kranten of zaagsel. Er moet rekening mee gehouden worden met de keuze van de bodembedekking dat de eekhoorn zijn eten er in begraaft. Het moet dan ook niet het kwaliteit van het voer beinvloeden.
Kweek: Ze krijgen 2 keer per jaar jongen. In Februari/Maart en daarna in
Mei/Juni. Per seizoen heeft het vrouwtje meerdere mannetjes, terwijl ze maar 1 á 2 dagen vruchtbaar is. De mannetjes komen in die tijd op de geur van het vrouwtje af. Als het vrouwtje en het mannetje het eens zijn, gaan ze samen in het favoriete nest van het vrouwtje wonen. Na de paring houd de vader eekhoorn zich weer voor gezien. Jongen worden naakt en blind geboren. Na 3 maanden worden ze door de moeder uit haar territorium verjaagd. Na 10 maanden zijn de jongen volwassen en geslachtsrijp en gaan de wijde wereld in. Ze dragen 5 á 6 weken. Per worp 1 tot 8 jongen. Gemiddeld 3.
Behuizing: Ze slapen in verschillende nestkastjes die op verschillende hoogtes hangen. Ze moeten droog en wind vrij zijn. Ze moeten bescherming geven tegen neerslag en zon. Hou er rekening mee dat ze het nestkastje niet kunnen kapot knagen. De openingen van de nestkastjes moeten half rond tot rond zijn, groot genoeg zodat de eekhoorn er makkelijk in en uit kan gaan. Als materiaal voor de nest kan je twijgen, takken, bladeren, maar ook droog materiaal zoals hooi, kranten of mos. Je kan ook een t-shirt er in leggen. Maar geen handdoek. Ze kunnen met hun nagels er in blijven haken. Als je het materiaal aanbied aan de eekhoorn, kan hij zelf zijn nestje maken.
Temp/ Luchtvochtigheid: Ze kunnen 's winters gewoon buiten in de voliere blijven. Ze zijn dan wel minder actief dan zomers. Op betere dagen gaan ze naar hun wintervoorraad om te gaan eten.
Voeding: zonnepitten, cedernoten, walnoten, eikels, hazelnoten, tamme kastanjes en wortel.
Voeding voor dieren in gevangenschap: dwergkonijnenvoer, kattenbrokjes op basis van kip, zonnepitten, cedernoten, papegaaienvoer, walnoten, eikels, hazelnoten, tamme kastanjes en af en toe een stukje wortel. tevens maak ik een droog papje met als ingredienten: Babymelk poeder, brinta, rijstebloem, kokos, rozijnen, muesli, havermout en 7 granenmeel.