Informatie
Kleur
Man/ Vrouw algemeen
Het lichaam is slank en het dier zit strak in zijn vel. De kop van een Mongoolse gerbil is kort en breed, met een spits toelopende snuit. De achterpoten hebben een lengte van 28-32 mm en zijn dus vrij lang, waardoor de Dieren goed kunnen springen en gemakkelijk rechtop kunnen staan. Ze kunnen wel 1 meter ver en 40 cm hoog springen. De voorpootjes zijn veel kleiner. Nog een kenmerk is de lengtegroef op de bovenste voortanden.
Kweek
De Dieren zijn tussen de 5 en 6 maanden geslachtsrijp. Na ca 24 dagen worden de jongen geboren. De worp zit tussen 2 en de 6 jongen per keer. De vrouwen kunnen tot maximaal 2 jaar jongen krijgen daarna zullen er geen jonge meer worden geboren. De mannen zijn wat langer vruchtbaar.
Jongen
De jongen zullen zo lang mogelijk worden gezoogd door de moeder. In de regel zijn ze zelfstandig met eten ca 30 dagen. De jongen hoeven niet te worden weggehaald en kunnen gewoon in de groep blijven.
Behuizing
De Dieren zijn per koppel te houden maar ook per groep. Het best is om ze in een ruime glazen bak, 100x40x04 cm, met zand op de bodem, ze graven graag, met stro en hooi als nest materiaal.
Temperatuur
De Dieren kunnen in een schuur worden gehouden, maar ook in een buiten volière of binnen in huis. In de winter wel zorgen voor een goed droog en windvrij onderkomen met veel nest materiaal.
Voeding
Gerbils eten knaagDierenvoer, konijnenvoer gemengd, maar er is ook speciaal gerbilvoer dat beter is afgestemd op de Dieren. Verder veel groenvoer en fruit. Ook worden meelwormen zo af en toe genomen.Je kan ze ook af en toe eens heerlijk verwennen met een lekker knaagstokje, waar je verschillende soorten in hebt! smullen maar ! het is ook zeer goed voor hun tanden ! Zo slijten ze een beetje af !
Actief
De Dieren zijn in de regel de gehele dag actief. Op het hoogtepunt van de dag zullen zij wat minder te zien zijn. In de ochtenden op het einde van de middag, tot dat het donker wordt, zijn ze het actiefst.
Huisdier
De Dieren zijn geen goede Dieren die makkelijk tam gemaakt kunnen worden. Ze kunnen wel goed worden gehouden in een binnen of buiten volière. De Dieren worden per koppel of per groep gehuisvest. Huisdier: De Dieren kunnen zonder vergunning worden gehouden. (Juli 2005)