1

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Crax Rubra (Cracidae)
Nederlandse naam: Bruine Hokko

Land van herkomst: van de kust van Oost Mexico tot aan Panama. Ook in west Colombia en het westen van Ecuador tot op 1200 meter hoogte.

Grootte: Lengte ± 60 tot 90 cm.

Gewicht: 4000 gram

Leeftijd: 20 jaar oud. De oudste is 24 jaar geworden.

Ringmaat:

Kleur man: Zwart met gele knobbel
Kleur vrouw: Bruin, zwarte nek, wit zwart gevlekte nek, kuif zwart met witte vlekken.

Behuizing: Grootte 4 meter lang x 3 meter breed x 2 meter hoog. Een stevige balk of tak op ca 75 cm van de grond. Deze wordt gebruikt om op te zitten en te slapen. Bodem is bedekt mat gras en hier en daar een struik.

Kweek: De vrouwen leggen in de regel 2 eieren die ca. 48 uur van elkaar worden gelegd, meestal in de ochtend. Heel soms worden er drie eieren per nest gelegd. Bij het weghalen van de eieren om uit te broeden in een machine, gaat de hen in de broedperiode na 20 tot 30 dagen weer opnieuw eieren leggen. Het broedseizoen is van begin voorjaar tot begin van de herfst. De broedduur is 28 tot 32 dagen. Kweek: De Dieren zijn buiten het broedseizoen zeer rustig van aard. In het broedseizoen, zeker als de eerste eieren zijn gelegd, is de man nogal territoriaal en zal zich niet laten afschrikken om aan te vallen. Het is hoofdzakelijk dreigen maar een echte aanval is ook te verwachten. Met een lange broek aan geeft dit geen verwondingen maar een korte broek kan toch vervelende krassen opleveren aan uw benen.

Broedmachine: De broedtemperatuur is rond de 37,5 graden Celsius. De luchtvochtigheid is 52%.

Behuizing: Redelijk winter hard. Een buitenhok met vorst vrije slaap plaats is een must.

Temp/ Luchtvochtigheid: Buiten, Bij strenge vorst binnen halen.

Voeding: Scheuten, fruit, bessen, zaden, kruiden, bamboe, insecten, wormen, slakken, groenvoer, fazantenkorrel en gemengd graan.

Extra info: Het is de enigste grote casuaris in midden Amerika. Ze leven in de regenwouden in zowel laagland als de heuvels. De Dieren zijn in hun natuurlijke habitat behoorlijk uitgedund daar ze worden gezien als een lekkernij door de lokale bevolking.

Kweek 2006: Mei 2006 werden er twee eieren gelogd binnen 48 uur van elkaar. Helaas ging de vrouw Hokko niet op het nest zitten en heb ik de eieren onder een tweetal grote kippen gelegd om te laten uitbroeden. Het resultaat moet nog komen.